Hoe en waarom

Hoe en waarom

Hoe en waarom van het dieet

De Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 -1988) heeft een volwaardige therapie ontwikkeld die werkzaam is tegen kanker. Zijn visie was dat de kankerpatient een algemene stofwisselingsstoornis heeft, een deraillement, die veroorzaakt is door een opgetreden tekort aan voor het lichaam essentiele voedingsstoffen. Voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen, maar ook nog onbekende stofjes die zich in onze voedingsmiddelen bevinden. Dit houdt in dat de stofwisseling veranderd moet worden en dit kan/moet gebeuren via de voeding en eventueel aanvullende vitaminen, mineralen enz.. In de therapie staat het opheffen van het deraillement op de voorgrond.

De Moermantherapie zoals Moerman deze met succes heeft geintroduceerd, is helaas aan het verdwijnen. Het dieet, wat de basis is van de therapie, wordt steeds meer als onbelangrijk beschouwd en aanvullende supplementen steeds belangrijker. Om die reden wordt er hier uitgebreid ingegaan op het Moermandieet.

 

Het dieet.

Waaraan moet het dieet voldoen.

1. de ingredienten moeten altijd vers zijn. Alles uit pak, blik, glas of plastic is niet toegestaan.

2. de bereidingswijze moet zodanig zijn dat er zo weinig mogelijk “kleine stofjes” (vitaminen, mineralen, spoorelementen enz. en enzymen) verloren gaan. Het voedingsmiddel dat bereid wordt moet zo veel als mogelijk is, zijn natuurlijke kracht handhaven. Een graankorrel moet met zijn omhulsel gegeten worden. Moerman propageerde zilvervliesrijst. Het volkoren brood en de zilvervlies worden gegeven voor de vele kleine stofjes die er in zitten. Het wordt gegeven i.p.v. de aardappel.

Het Moermandieet bestaat uit gezonde voeding maar elke gezonde voeding voldoet niet aan de eisen van het Moermandieet. Moerman’s visie uit zich o.a. in de eis dat alles zo vers mogelijk moet zijn. Hoe verser, hoe meer kleine stofjes er nog in zitten. De producten uit eigen streek voldoen hier het beste aan. Versheid is zichtbaar en ieder kan dit zelf beoordelen.

Men moet zich goed realiseren dat “een beetje iets goed doen” niet voldoende is voor een kanker patiënt.

 

“De wil” om het dieet te volgen.

Er is “een wil” nodig om het dieet te volgen.

Het dieet is voor diegenen die beter willen worden. Het dieet kan het mogelijk maken om de eigen afweer weer kracht te geven. “Zij die geloven in hun eigen lichaam, kunnen hopen dat hun afweersysteem nog voldoende kracht heeft om aan het lichaam te geven wat het echt nodig heeft”, en “wanneer de geest het eigen lichaam vertrouwt dan kunnen men hopen dat de eigen afweerkracht voldoende is om het lichaam te geven wat het nodig heeft”.

 

De benodigdheden van het lichaam.

Het lichaam heeft de zogenaamde kleine stofjes (vitamineralen, mineralen, spoorelementen en enzymen) nodig om optimaal te kunnen functioneren. Deze stofjes krijgen we binnen via ons dagelijks voedsel. Voedsel dat bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Een kankerpatient heeft een gebrek aan kleine stofjes waardoor de stofwisseling niet efficient verloopt, zowel bij de opbouw als bij de afbraak. Deze stofjes zitten v.n.l. in groente en fruit, maar ook in de kiemen en het omhulsel van zaden en granen. Deze kleine stofjes moeten in grote hoeveelheden in het dieet aanwezig zijn.

 

Wat is zeer belangrijk in het Moermandieet.

Versgeperste en direct gedronken sappen

Enzymen nemen in het Moermandieet een speciale plaats in. Enzymen om de stofwisseling te ondersteunen Enzymen bevinden zich in grote hoeveelheden in verse groenten en fruit. Enzymen worden voor een groot deel in de maag onwerkzaam gemaakt door o.a. het aanwezige zuur wanneer ze met vast voedsel worden ingenomen. Water passeert echter de maag snel. Om deze reden nemen versgeperste sappen in het Moermandieet een zeer belangrijke plaats in. Met name het sap van appel, peer, rode biet en wortel. Omdat enzymen ook licht en lucht gevoelig zijn. Het is uitermate belangrijk dat dit sap meteen gedronken wordt nadat het geperst is.

Citroensap neemt een speciale plaats in. In citroensap zit namelijk de beste vorm van vitamine C en citroenzuur. Beide stoffen zijn voor ons onmisbaar.

Vitamin C is een water oplosbaar vitamine, dit betekent dat het lichaam vitamin C niet opslaat. We hebben vitamine C nodig voor allerlei belangrijke lichaamsprocessen als: groei en herstel van weefsel in alle delen van het lichaam. Het help bij het maken van bindweefsel, huid, kraakbeen, pezen, banden en bloed vaten. Vitamin C is zeer belangrijk bij het herstel van wonden voor het behoud van gezonde botten en tanden. Vitamin C is tevens een antioxidant die beschadigingen kan blokkeren die veroorzaakt worden door zogenaamde vrije radicalen die het erfelijk materiaal (DNA) kunnen beschadigen. De vrije radicalen die bijdragen tot veroudering en de ontwikkeling van kanker, hart en vaatziekten en arthritis. Daarbij kan vitamine C het lichaam reinigen van toxische stoffen door. Een hoge dosis kan diarree veroorzaken, een reiniging van de darm. In elk geval zijn hoge doses vitamine C niet giftig en veroorzaken zij geen nierstenen. De interpretatie van bepaalde bloedonderzoeken kunnen echter verstoord zijn bij gebruik van hoge doses vitamine C.

Citroenzuur zwengelt in het lichaam de citroenzuurcyclus aan. Daarin zetten de lichaamscellen voedingsstoffen om in het energiemolecuul ATP. Maar citroenzuur helpt ook bij de spijsvertering.

De eidooier is eveneens een essentieel onderdeel van het dieet. Hierin bevinden zich namelijk alle stofjes die nodig zijn om uit een ei een kuiken te laten ontstaan. Het ei dient wel rauw te zijn omdat bij het koken veel van de aanwezige stofjes verloren gaan.

 

Wat mag niet in het Moermandieet.

Het allerbelangrijkste: de geraffineerde suiker en koolhydraten die zo bewerkt zijn dat vele kleine stofjes zijn verdwenen. Hier hoort ook de aardappel bij. De aardappel is een groente en als zodanig zou deze altijd toegestaan kunnen worden mits deze niet in de keuken zodanig bewerkt wordt dat het een “suikerbom” is geworden. De aardappel wordt in de keuken en of in de fabriek zo bewerkt dat de kleine stofjes voor een groot gedeelte verdwenen zijn. Meelproducten die niet volkoren zijn, waar alle stofjes uit verdwenen zijn, zijn niet toegestaan.

Dierlijk eiwit in de vorm van vlees,vis of gevogelte is niet toegestaan. De belangrijkste reden hiervan is dat er enzymen verbruikt worden die nodig zijn om eiwit te verteren zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden om kankereiwitten af te breken.

Plantaardige eiwitten in de vorm van soja bevatten een overmaat aan enzymremmende stoffen en zijn daarom niet toegestaan.

Water, koffie en thee zijn niet toegestaan omdat er sappen gedronken dienen te worden.

Aan water, koffie en thee zitten zowel goede eigenschappen als slechte. Water in tijd van nood,is een reddingsmiddel; koffie is verhelderend en reinigend maar ook verslavend; thee kan verslavend zijn maar is ook van oudsher de meest bruikbare medicijn.

 

Wat mag met mate in het Moermandieet.

Dierlijke eiwitten zijn met mate toegestaan. We hebben namelijk maar weinig eiwit per dag nodig. Ze dienen makkelijk verteerbaar te zijn.

Melksuikers zijn zwaar verteerbaar voor onze stofwisseling. Melk is om die reden alleen toegestaan bij het bereiden van voedingsmiddelen zoals het koken van rijst.

Bewerkte zure melkproducten zoals karnemelk, zijn wel toegestaan. Moerman maakt ze makkelijker verteerbaar door al in de darmen aanwezige bacteriën er aan toe te voegen.